Den som köper en elbil kan numera få upp till 40 000 kronor i så kallad supermiljöpremie från staten. Ändå tvekar många alltjämt att köpa en elbil på grund av det dyrare inköpspriset jämfört med en konventionell bil.
Men hur är det i längden, blir det billigare att köra och äga en laddbar bil än en ”vanlig” bil? Och blir det i så fall så mycket billigare att man kan räkna hem det dyrare inköpspriset?
Svaret är att det mesta talar för att elbilar och laddhybrider ofta är billigare i längden. Anledningarna till det är flera. För det första så är det billigare att ”tanka” en elbil eftersom el är förhållandevis billigt. Även jämfört med en modern bensin- eller dieselbil så blir kostnaden per mil mycket lägre när man kör på el.
För det andra så kräver elbilar mindre underhåll och håller längre, något som beror bland annat på att de har betydligt färre rörliga delar. Du kan alltså räkna med att kostnaderna för service går ner med en elbil. Att elbilar håller längre handlar också om att de ofta byggs av lättare material med mindre risk att rosta.
Att köpa en elbil har sammanfattningsvis – utöver miljöaspekterna – många fördelar. För den som trots allt tvekar inför den dyrare initialkostnaden kan det vara värt att avvakta ett tag till. Det mesta talar nämligen för att elbilar kommer att bli billigare och billigare framöver, när batteripriserna faller, konkurrensen mellan tillverkarna blir större, utvecklingskostnaderna minskar och försäljningsvolymerna ökar.