Bolån

bolån husDet är dyrt att skaffa bostad och därför behövs oftast ett bolån. Om du funderar på att köpa lägenhet eller hus behöver du ansöka om ett bolån för att kunna finansiera bostadsköpet.

Bolån är en kredit som vilket annat lån som helst. Köpeskillingen kan delas upp i upp till tre delar, bottenlån (bolånet), topplån och kontantinsats. Bottenlån eller hypotekslån som det också kan kallas, är den del av ett bolån som uppgår till 80-95% av bostadens inköpspris eller värderade priset. Vanlig löptid för ett bottenlån är ca 40 år.

Topplånet är ett pantlöst lån och har därmed ingen säkerhet. Topplånets ränta är 2-3 % högre än på bottenlånet. En vanlig löptid för ett topplån är 20 år och det bör alltid amorteras av först då det är det dyraste lånet.

Kontantinsatsen krävs för att skulden alltid ska vara mindre än bostadens värde. Detta för att banken vill säkra sina pengar om du skulle få svårt att återbetala lånet. I detta fall tar banken bostaden och säljer den för att återfå sina pengar.

Säkerhet och villkor

I bottenlånet tar alltså banken din bostad som säkerhet. Detta medför också en lägre räntekostnad än ett topplån. Bottenlånet kan du anpassa med löptider, amortering och räntan för att få en kostnad som ryms i din ekonomi och för att på sikt öka ditt ägande i bostaden.

Generellt om bolån:

  • Du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet
  • Du får en amorteringstid på 20-50 år
  • Du får möjlighet till amorteringsfrihet
  • Bostaden måste vara fullvärdesförsäkrad

 

Topplånet har en rörlig ränta som är högre än bottenlånet. Därför kan det vara bra undvika ett topplån genom att höja den del du betalar kontant, eller att amortera av topplånet snabbare för att på sikt minska boendekostnaden och räntekostnaderna.

En bra idé är helt enkelt att spara ihop till kontantinsatsen i förväg, även om du inte hittat ditt drömboende än. Du kan här läsa allt om att spara pengar och de olika sparformer som finns för att välja det som passar just dina behov.

Lånelöfte

Lånelöftet är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad. Du får således veta hur mycket du kan låna och hur långt du kan gå i en budgivning. Detta gör att:

  • Du får bättre beslutsunderlag för ditt köp
  • Du vet i vilken prisklass din bostad får ligga
  • Du kan snabbare skriva under köpekontraktet

 

Lånelöften är kostnadsfria och de gäller normalt i 6 månader. Om du funderar på att köpa en bostad så ska du alltid börja med att ansöka om ett lånelöfte.