Snabblån

snabblån samma dagLånebelopp: 500 – 40.000 kr
Löptid: 1 – 24 månader

Utbudet med snabblån har växt enormt mycket i Sverige och idag finns det över 30st långivare där man kan ansöka om små och korta lån genom datorn eller mobilen. Tillväxten har skett genom det ökade behovet av snabblån, men det är samtidigt ett behov som har skapats. Idag behöver man inte gå till banken för att få låna pengar, man behöver bara gå ut på internet och fylla i en ansökan.

Smidig och snabb låneprocess online

Hela syftet med snabblån online är just att det ska vara snabbt och smidigt att ansöka. Du behöver inte ens ha kontakt med någon person. Du ansöker om ett snabblån genom att gå till en av långivarnas hemsidor. Där fyller du i ett formulär med dina personuppgifter och den information som långivaren önskar.

Det görs en kreditupplysning där långivaren får veta om du har betalningsanmärkningar och hur mycket i deklarerad inkomst du haft föregående år. Därefter gör långivaren en bedömning om du är kreditvärdig för lånet och om du skall godkännas eller nekas. Detta tar i regel bara några minuter.

Med snabblån, som även benämns smslån, får man många gånger sina pengar utbetalade samma dag, även på helger. Om du ansöker på en helg så krävs det dock ofta att du har ett konto hos en speciell bank. Vilken bank som långivaren samarbetar med står normalt på långivarens hemsida.

Ett omdiskuterat lån

Från början kunde vem som helst låna pengar med snabblån, det gjordes ibland inte ens en kreditupplysning. Så sent som under 2014 kom dock en lag som kräver att samtliga långivare gör en kreditupplysning på alla som ansöker samt att varje godkänt lån måste vara noga övervägt enligt s.k god kreditgivningssed.

Idag är det även krav på att samtliga långivare ska vara registrerade och licenserade hos Finansinspektionen, för översyn av utlåningsverksamheten. I de fall som lagar och regler bryts så blir långivaren belastad med mycket dryga böter. Detta för att minska antalet obetalda lån och ärenden hos Kronofogden.