Räntekostnader

Ränta procentRäntan är priset som du får betala till långivaren för att de lånar ut pengar till dig. Ränta räknas vanligtvis i procent och över ett år. Om du t.ex får en ränta på 5% så får du betala 5% i ränta på lånebeloppet, varje år.

Varje månad som du betalar av på lånet så får du betala en del i ränta. Resten av den totala månadskostnaden kallas för amortering, det belopp som du betalar för att minska skulden.

Nominell och effektiv ränta

Nominell ränta är den procentuella räntan som långivaren tar för lånet. Effektiv ränta är den nominella räntan plus de eventuella avgifter som långivaren tar ut, t.ex aviavgift, uppläggningsavgift och ansökningsavgift (ovanlig). Det är den effektiva räntan som egentligen är mest relevant då den visar den totala kostnaden för lånet.

Vad bestämmer räntan?

När man ska låna pengar så sätts räntan vanligtvis utefter din ekonomi och utefter din kreditvärdighet. Du får lägre ränta om du har en god ekonomi och om du inte har haft betalningssvårigheter tidigare. Om du har betalningsanmärkningar så blir räntan normalt mycket högre.

Riksbankens ränta, den s.k reporäntan styr också bankernas räntor. Om reporäntan går ner så sänker också bankerna sina räntor, både för utlåning och för sparande. Detta innebär att en låg ränta på Riskbanken ger dig billiga lån men ditt sparande blir inte lika förmånligt.

Tänk på räntekostnaderna

Det är inte bara själva räntan som avgör hur dyrt ditt lån blir, det är även löptiden. Detta eftersom du får betala ränta för varje år som du har lånet. Om du ska låna pengar till ett hus så är räntan väldigt viktig, speciellt eftersom du lånar ett stort belopp under lång tid.

1% upp eller ner i ränta kan innebära mycket pengar när man köper ett hus, tänk därför alltid på att förhandla ner räntan och att förhandla om dina lån och t.ex reporäntan sjunker.

Om du lånar pengar till en bil så ska du fokusera helt på löptiden. Det är vanligt att de flesta väljer en lång löptid för att få en låg månadskostnad, men då lurar man sig själv många gånger. Det kan skilja tiotusentals kronor i ränta om du lånar 100.000 kr i tre år eller i tio år.

Eftersom en bil sjunker snabbt i värde så bör du också tänka på att välja en så hög månadskostnad att du amorterar mer på lånet än vad värdeminskningen är. Detta för att bilens värde alltid ska vara högre än skulden. Detta är speciellt viktigt om du ska byta eller sälja bilen.