Lånevillkor

lånevillkor

Några korta fakta om villkor för lån

Klicka här för att jämföra och se exakt vilka villkor som gäller hos de flesta banker och kreditbolag.

Villkor för bolån

Bolån är alltid förenade med höga lånebelopp och därför kräver banken mer av dig än när du ansöker om andra, mindre lån. Generella villkor gäller alltid för bolån, se nedan. Utöver det gör banken alltid en analys och en mindre budget av din ekonomi för att säkerställa att din ekonomi klarar bolånet.

Villkor för privatlån

Villkoren för privatlån är i regel ganska enkla. Utöver grundvillkor så måste du oftast ha minst 100.000 kr i årlig inkomst och om du vill låna en större summa pengar så kan det ibland krävas en medsökande om banken anser att din inkomst är för låg.

Villkor för snabblån

Snabblån har i regel de generösaste villkoren då dessa lån är betydligt mindre än privatlån och bolån. Grundkraven gäller alltid men när det kommer till snabblån så kan man i vissa fall få lån även om man inte har så god inkomst eller om man har betalningsanmärkningar.

Låna för att ha råd

Behovet av bostad är stort i Sverige. Det är få människor som har råd att köpa en bostad idag utifrån eget sparat kapital, i regel ansöker man då om lån för att ha råd att köpa huset, men hur fungerar egentligen bolån, privatlån och snabblån? Idag kan du låna upp till 85% av det totala värdet på bostaden du tänkt köpa, de övriga 15% kallas för kontantinsats, och är en summa som köparen själv måste gå in med. Om köparen har god kreditvärdighet finns det möjlighet att ansöka om ett så kallat blancolån som i praktiken är ett lån utan någon säkerhet. Blancolån har högre ränta än själva bostadslånet.

Vad är då ränta?

Bankerna tjänar pengar på att låna ut pengar till människor då dom betalar ränta för dom lånade pengarna. Ett bolån brukar i regel ha ganska låg ränta, 2-3% i snitt, medans ett blancolån kan ha väldigt hög ränta. Blancolån och privatlån är samma sak, men bankerna har börjat använda sig av termen privatlån istället då tanken med ett sådant lån är för konsumtion. Du kan ansöka om ett privatlån mellan 5000 till 500.000 svenska kronor. I dagsläget kan ett blancolån ha flera hundra procent i ränta, men den procentuella räntesatsen brukar ligga mellan 3% till 22%. Under hösten 2018 kommer det dock sättas ett tak på hur hög räntan får vara, den högsta räntan kommer då ligga på max 40% högre än referensräntan.

Vad är då borgen och hur fungerar det i praktiken?

Borgen är ett juridiskt begrepp som betyder att en person, antingen fysisk eller juridisk, tar åt sig ett ekonomiskt ansvar om det är så att du som lånetagare inte betalar på det aktuella lånet. En person som har tagit ett lån och måste betala av detta under en tidsperiod kallas fint för gäldenär. En gäldenär är helt enkelt en person som har en skuld åt någon, det behöver inte alltid betyda ett lån. Ordet gäldenär kommer från vikingatidens ord ”gäld” som antyder på den förmögenhet vikingarna roffade åt sig under deras plundringståg. Många konsumenter väljer idag att ta snabblån i form av SMS-lån. I vissa fall fungerar dessa som vanliga lån men ibland har dom extremt hög ränta, det kan därför vara klokt att kontrollera räntesatsen innan du väljer att ansöka om ett SMS-lån. Snabblån brukar ligga mellan 500 till 3000 svenska kronor, och ofta betalar man igen summan inom en eller ett par månader, därför är räntan också ganska hög – annars blir det ingen vinst för lånegivaren.

Grundkrav eller grundvillkor för att ansöka om lån?

Om du ska ansöka om ett privatlån brukar reglerna vara lite olika från bank till bank. Du måste givetvis vara myndig. De flesta banker ger inte ut lån till personer med betalningsanmärkningar, men det finns dock undantag, det är inte alla banker som säger nej direkt. Om du har en betalningsanmärkning och kan förklara varför du har den finns chansen att du ändå kan få ta ett lån, banken vill ha en säkerhet på att du faktiskt har råd, och kommer betala tillbaka den summa du har lånat. Ofta är det ett krav att du är svensk medborgare om du ska ansöka om ett lån av en svensk bank. Bankerna brukar ofta skicka efter en kreditprövning för dom som ansöker om lån. Detta för att se om personen har en inkomst som klarar av att betala av summan. Om du inte har några betalningsanmärkningar, har ett fast jobb och är bosatt i Sverige är det ofta inga större bekymmer att få godkänt på ett lån, oavsett om det rör sig om ett bostadslån eller privatlån. Det kan vara en god idé att kontakta din bank och prata om lån och lånevillkor innan du bestämmer dig för att lägga ett bud på exempelvis en bostad. Om du ansöker om ett lån och får beloppet godkänt av din bank måste du inte låna summan, utan du har helt enkelt ett kvitto på att du får låna upp till en viss summa om du har tänkt att budgiva.

Finns det några risker med att ta ett lån idag?

Bankerna brukar som sagt kolla upp din ekonomi före du får ett lån godkänt, men det finns lånegivare som inte alltid gör detta, ett exempel kan vara vid snabblån. Summan är inte speciellt stor, men kan fort växa och räntan är ofta väldigt hög, det kan då vara svårt för lånetagaren att betala av lånet. Innan du väljer att ansöka om lån kan det vara en god idé att planera en tidshorisont som du har tänkt betala av summan på. Om du lånar exempelvis 100.000 kronor för att köpa en bil kan du lägga betalningsplanen på 10 år, då kommer du få ut den exakta summan du betalar i månadsbasis. Du kan givetvis välja att amortera extra om du får pengar över, på så vis har du kontroll över dina lån.