Lånevillkor

lånevillkorAlla låneformer och banker har olika villkor som man måste uppfylla för att man ska få låna pengar. Vissa låneformer och banker har hårdare villkor än andra, men man kan generellt säga att villkoren blir hårdare när det kommer till större lånebelopp.

Generella villkor som alltid måste uppfyllas är:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du ska vara folkbokförd och ha bankkonto i Sverige
  • Du ska ha en fast inkomst av lön, pension eller annat
  • Du får inte ha skulder hos Kronofogden

 

Klicka här för att jämföra och se exakt vilka villkor som gäller hos de flesta banker och kreditbolag.

Villkor för bolån

Bolån är alltid förenade med höga lånebelopp och därför kräver banken mer av dig än när du ansöker om andra, mindre lån. Ovanstående, generella villkor gäller alltid för bolån. Utöver det gör banken alltid en analys och en mindre budget av din ekonomi för att säkerställa att din ekonomi klarar bolånet.

Banken kan även komma att vilja veta mer kring bostaden du ska köpa, för att även säkerställa att bostadens verkliga värde inte är lägre än köpeskillingen.

Villkor för privatlån

Villkoren för privatlån är i regel ganska enkla. Utöver ovanstående grundvillkor så måste du oftast ha minst 100.000 kr i årlig inkomst och om du vill låna en större summa pengar så kan det ibland krävas en medsökande om banken anser att din inkomst är för låg.

De flesta banker godtar heller inte att du har betalningsanmärkningar men det finns undantag. Man måste då kunna påvisa att man har en god ekonomi med fast inkomst.

Villkor för snabblån

Snabblån har i regel de generösaste villkoren då dessa lån är betydligt mindre än privatlån och bolån. Grundkraven ovan gäller alltid men när det kommer till snabblån så kan man i vissa fall få lån även om man inte har så god inkomst eller om man har betalningsanmärkningar.

En del långivare av snabblån kräver att man innehar E-legitimation för att man ska kunna identifiera sig via datorn eller mobilen. Eftersom det är lätt att ta snabblån så måste man själv säkerställa att man kan återbetala lånet inom de tidsramar som är. Man kan i vissa fall förlänga sitt lån men det rekommenderas inte då det medför mycket dyra kostnader.

Risker och ansvar

Tänk på att samtliga låneformer kräver ekonomiskt ansvar från din sida och att utebliven betalning leder till allvarliga konsekvenser. Om du inte betalar ditt lån i tid så kan det leda till att du får betalningsanmärkningar och att Kronofogden tvingar dig till att leva på existensminimum tills dess att dina skulder är betalda.

Var därför noga med att alltid själv budgetera din ekonomi innan du ansöker om lån och sätter dig i skuld.