Privatlån

privatlån till bilLånebelopp: 5 000 – 600.000 kr
Löptid: 1 – 20 år

Privatlån är ett banklån utan säkerhet, även kallat blancolån. Låneformen lämpar sig vid köp av dyrare saker som fordon, resor, renovering, bodelning, kontantinsats vid bostadsköp (topplån) samt annan finansiering. Du behöver inte lämna någon säkerhet för eller motivera vad ditt privatlån ska användas till. Hela lånet kan lösas när som helst utan att du behöver betala ränta för hela den ursprungliga löptiden. Besök Privatlån.com för mer information om låneformen.

Alla stora banker och kreditbolag erbjuder privatlån och räntorna brukar vara väldigt lika mellan de olika långivarna. Räntan för privatlånet sätts individuellt utefter din kreditvärdighet och den risk som banken anser att de tar med att låna ut pengar till dig.

Detta innebär att du får en högre ränta om du har låg inkomst, om du har betalningsanmärkningar eller annat som gör att du anses mindre kreditvärdig. Om du däremot har mycket god ekonomi och tillgångar så får du en väldigt låg ränta eftersom banken vet att du är god för pengarna.

Sänk räntekostnader med privatlån

Det är vanligt att de flesta människor och hushåll har ett antal krediter och småskulder, t.ex avbetalningar, kreditkort med mera. Dessa små skulder går att samla ihop och lösa med ett enda stort privatlån. Eftersom privatlån generellt har mycket lägre ränta än andra krediter så sänker man sina räntekostnader, dessutom behöver man bara betala på ett enda lån varje månad.

Det är inte ovanligt att ett hushåll kan spara tiotusentals kronor varje år på att samla små skulder med ett privatlån. Det är dock viktigt att man tänker på att inte dra på sig ytterligare skulder bara för att man lyckats sänka sina månadskostnader.

Ett alternativt billån

Det finns speciella billån som man kan ansöka om när man ska köpa en bil. Dessa lån är lite annorlunda jämfört med privatlån. Det finns fördelar med att välja ett privatlån framför ett billån, beroende på vilka förutsättningar man har. En långivare av billån kräver en kontantinsats då bilen sätts som säkerhet för lånet, detta för att bilens skuld direkt ska vara mindre än värdet och för att bilars värde sänks hastigt.

Eftersom ett privatlån inte är förenat med några säkerheter så behöver man inte lägga en kontantinsats, utan man kan låna till hela bilens köpbelopp. Räntan är något dyrare på ett privatlån än ett billån, men oftast rör det sig om bara någon procent.