Låna utan UC

Om du vill låna utan att någon kreditupplysning görs på dig hos UC finns det flera tillgängliga alternativ. Här är några exempel.

Alternativ Information
Låna hos en långivare som gör kreditupplysning hos något annat företag än UC. Det finns många olika kreditupplysningsföretag i Sverige. Du kan till exempel låna hos en långivare som gör kreditupplysningen hos CreditSafe, Syna, Sergel Kredittjänster, Bisnode Kredit, Bisnode Dun & Bradstreet eller Decidas Info. Du kan hitta ett låneföretag som inte använder UC här.

Om du vill undvika UC för att du har en betalningsanmärkning är detta alternativ inte lämpligt, eftersom din betalningsanmärkning är synlig även hos alla de andra kreditupplysningsföretagen.

Låna hos en långivare där du redan är en välkänd kund och som inte kommer att göra någon ny kreditupplysning på dig hos UC. Det är lagligt för långivare att bevilja små osäkrade lån med kort avbetalningstid utan föregående kreditbedömning. Vissa långivare använder sig av denna möjlighet för att utan att göra någon ny kreditupplysning bevilja smålån till välkända klienter som skött sina tidigare lån hos dem 100% perfekt.

Detta alternativ fungerar inte om du vill låna ett större belopp.

Låna hos pantbanken Att låna hos pantbanken passar bra om du inte vill att det ska göras någon kreditupplysning på dig över huvud taget.

Detta alternativ fungerar inte om du saknar något att pantsätta.

Låna via en P2PL-sajt På P2PL-sajter kommer privatpersoner som vill låna pengar i kontakt med privatpersoner som vill låna ut pengar. Kreditbedömningen brukar ske med okonventionella metoder, på vissa P2PL-sajter kan man till exempel koppla ihop sin låntagarprofil med sina konton i sociala media för att berätta om vem man är.

En nackdel med P2PL-sajter är att det kan ta lång tid innan man matchar med personer som är villiga att låna ut pengar till villkor man kan gå med på. Hos traditionella långivare får man snabbt ett godkännande eller ett avslag på sin ansökan, på P2PL-sajter kan man få sväva i ovisshet under en lång period.

P2PL står för peer-to-peer lending.

Är du säker på att din betalningsanmärkning syns hos UC?

200krLetar du efter lån utan UC för att du har fått en betalningsanmärkning och är rädd för att den ska göra det svårt för dig att få lån? I så fall bör du kontrollera om den verkligen syns hos UC och andra kreditupplysningsföretag, för det är möjligt att Kronofogden har belagt den med sekretess.

  • Är betalningsanmärkningen hänförlig till dig som privatperson?
  • Har du bara en enda betalningsanmärkning, och är i övrigt fri från betalningsanmärkningar från de senaste 2 åren?
  • Är skulden som gav upphov till betalningsanmärkningen borta?

Om alla tre punkterna är uppfyllda kan Kronofogden sekretessbelägga betalningsanmärkningen. Detta innebär att den inte syns hos Kronofogden och att de kreditupplysningsföretag som känner till den sedan tidigare är skyldiga att rensa bort den ur sina register.

Man ansöker inte om sekretess för en betalningsanmärkning utan uppfyller man kraven ska sekretessbeläggningen ske automatiskt.

Du måste vara fri från övriga betalningsanmärkningar för att en betalningsanmärkning ska kunna sekretessbeläggas. Om du får någon ny betalningsanmärkning under de två år som följer kommer båda betalningsanmärkningarna – både den gamla och den nya – att bli synliga hos Kronofogden, hos UC och hos övriga kreditupplysningsföretag.

För att få veta om din betalningsanmärkning syns hos UC kan du kontakta UC för information om hur du begär ut en gratis kopia av din kreditupplysningsinformation.