Dina rättigheter som konsument vid konkurs

Postat

Den sköna semesterresan närmar sig med sol, bad och avkoppling. I det läget tänker du nog inte på att något skulle kunna gå fel, som att flygbolaget eller resebyrån går i konkurs. Oförutsedda saker händer och här får du information om hur du kan minimera skadorna och risken att hamna i en sådan situation.

flygplanskonkurs

Resegarantin ersätter dig som resenär

Resegarantilagen reglerar vad som gäller i form av ersättning för dig som resenär. Lagen har kommit till för att arrangörer av paketresor ska ha ett tydligt ansvar mot dig som konsument, om något oförutsett skulle inträffa, och kunna ersätta dig. Lagen gäller när det är en paketresa bestående av två olika resetjänster eller sammanlänkande researrangemang. Ett exempel är en flygresa och hotellboende, bokat i ett paket. En vanlig reguljär flygbiljett eller flygstol täcks inte av resegarantin.

Ansök om ersättning hos Kammarkollegiet

När du bokar en resa bör alla researrangören ha en resegaranti inbetald hos Kammarkollegiet, men det är inte alla som har det. Ta därför för vana att kontrollera detta på Kammarkollegiets hemsida när du bokar resor. Normalt ber researrangören sin bank att ställa ut en garanti som registreras hos Kammarkollegiet. Detta är en process för att skydda dig som konsument för oförutsedda händelser och den innebär att även om researrangören går i konkurs så kommer det finnas pengar att täcka kostnaden av din resa.

Oftast ordnar reseföretaget med ombokningar, eller återbetalning, men skulle det inte gå att genomföra ansöker du om ersättning från resegarantin hos Kammarkollegiet. Ersättningens storlek beräknas individuellt. Hur mycket pengar du kommer att få återbetalat kräver en kortare utredning.

Få ersättning när du betalar resan med kreditkort

När du betalar en viss procent av resans kostnad med kreditkort, som har reseförsäkringar i sina villkor, kan dessa i vissa fall och till viss del betala ut ersättning. Kontrollera regler och villkor för ditt kreditkort.

Att betala med kreditkort är bra när det gäller resor. Du får då ett helt paket med extra skydd och omfattas av konsumentkreditlagen. Här kan du få kostnader täckta för förseningar, förlorat eller skadat bagage samt många andra saker. Försvinner bagaget får du ersättning för att köpa nya kläder, grundat på hur många dagar du är utan bagage. Rent generellt blir det en extra säkerhet för dig att veta om något inte stämmer på resan så finns det en extra försäkring som ger dig ersättning.