Nytt år, ny ekonomi – Planera ekonomin inför 2020

Postat

Snart är det dags för nyårsafton och ett nytt år tar sin början. I och med det sker också en del ändringar gällande ekonomin. En del kanske inte påverkar dig, men de är ändå bra att känna till. Ju mer du vet desto bättre förutsättningar har du för att vara förberedd, och kunna utnyttja situationerna till din fördel. Så vad kan du förvänta dig av året 2020 och hur kan du förbereda din ekonomi på bästa sätt?

Om lågkonjunkturen kommer 2020

Det finns tecken på att Sverige är på väg in i en period med mindre fart i ekonomin. Det brukar betyda att det kan bli svårare att få lån och att den svenska kronan kan tappa ytterligare i värde. Sverige har en liten valuta sett till resten av världen och är därför mer utsatt och kan snabbt tappa i värde.

Effekterna av en försämrad kronkurs är bland annat att importerade varor blir dyrare och Sverige får ett sämre läge på den internationella marknaden. Det blir också dyrare att spendera pengar utomlands. Tänk redan nu på hur du kan undvika hamna i ett sämre utgångsläge om det skulle hända. Planerar du en resa kan det vara bra att boka den redan nu. Ta även tillfället i akt och se över dina lån redan idag. Är det några som du hade tänkt utöka? Att ha en större buffert är bra vid tillfällen av mer ansträngd ekonomi.

Se över bolånen inför en räntehöjning

Det finns indikationer på att Riksbanken kommer att höja styrräntan. Om det sker kommer även bankerna att justera sina räntenivåer vilket kommer påverka dina månadskostnader, om du har rörliga lån.

Var aktiv på lånemarknaden och se alltid över dina möjligheter att spara pengar. Att ha rörliga lån betyder att du enkelt kan konkurrensutsätta bankerna och flytta lånen till de mest attraktiva erbjudandena. Att låsa lånen med en fast ränta gör att du alltid vet vad du betalar men då kan du inte utnyttja möjligheten att flytta lånen. Att ha rörlig ränta har historiskt sett lönat sig.

Skapa en buffert i form av sparande

Även små belopp du sparar ger större summor över tid. Det är viktigt att komma igång med ett sparande, antingen på ett konto eller i form av aktier eller fonder. Dela upp ditt sparande på kort och lång sikt.

En buffert gör det möjligt för dig att ha extra kapital tillgängligt när du snabbt behöver det. Om vill du öka ditt sparande på kort sikt, säg 3-5 år, kan du placera pengarna i aktie- och räntefonder. När du tänker på att långsiktigt öka ditt sparande är det i dagsläget bäst att placera i aktiefonder som kan växa på sikt.